lördag 4 februari 2012

Äga någon som inte ens är intresserad?

Hur kommer det sig att tjejer har en tendens att äga de killar de blir intresserade av? Vilken äganderätt har vi till andras känslor? Speciellt om motpartens känslor inte ens är riktade mot den intresserade.

Flummigt? Förmodligen, men jag tror nog de flesta råkat ut för fenomenet "kompis-blir-intresserad-av-killen-men-inte-han-av-henne-men-hon-tror-hon-äger-honom-och-hans-känslor-iallafall...". Och så visar det sig att killen är intresserad av kompisens kompis. Är det fel av dem att bli tillsammans? Bör de ta hänsyn till att den första tjejen faktiskt "tjingade" killen genom att bli intresserad först? När kommer killens känslor in? Har han något att säga till om? Och om denne varit förbaskad nogrann med att tala om att han inte är intresserad av första tjejen, gör han fel i att bli intresserad av kompisen?

Ja, det låter invecklat, men är egentligen inte det. Två människor möts. De blir vänner. Efter ett tag inser de att det finns andra känslor än vänskap inblandat också och de funderar, mycket och länge, om de ska fortsätta att vara vänner eller kanske försöka på att bli ett par.

Under denna funderarprocess upptäcker den första tjejen att hon är jätteintresserad av killen och det talar hon också om. Hon hade tidigare visat intresse också, men killen har varken tidigare eller senare visat någon tendens till att vilja inleda något med henne.

Nåväl, tjejen nr2 och killen fann varandra genom inledande vänskap och känner att de trivs jättebra ihop. Och nu är tjejen nr1 sur, då hon känner sig sviken.

Har kärleksparet gjort något fel? Är det fel att bli kär i en kille som en kompis visat intresse för? Och för att förtydliga - killen har aldrig visat eller sagt något som kan ens insinuera till att han överhuvustaget är eller varit förtjust i tjej nr 1. Endast på vänskaplig nivå, vilket han också sagt. Och tjej nr2 har endast sett honom som en vän, fram till för någon vecka sen.

Kanske en larvig sak för vissa, men ack så viktig för andra. Vänskapen kan gå förlorad p g a svartsjuka och sårad stolthet.

2 kommentarer:

Mamma sa...

Om killen och tjejen hade varit ett par, då skulle det inte vara riktigt okay att väninnan "tar över". Men om två tjejer har känslor för samma kille och killen är intresserad av en av tjejerna, då ska inte den andra tjejen sura. Där går gränsen för hänsynstagande tycker jag. En god vän vill hindra den andras lycka.

Mamma sa...

En god vän vill INTE hindra... (jag missade ett ord)